Twee podcasts over armoede in Nederland: hoe is het om arm te zijn?

Niet iedereen weet wat het is om arm te zijn – gelukkig voor hen! Maar mensen die wél arm zijn lopen tegen veel onwetendheid aan, wat tot veel irritatie, boosheid en teleurstelling leidt. “‘Voldoende inkomen’ is de belangrijkste voorwaarde voor levensgeluk. Van alle gebruikers van dergelijke voorzieningen, bungelen de Participatiewetters onderaan qua subjectieve kwaliteit van leven. Die groep waardeert de eigen levenskwaliteit het laagst samen met de groep die van meerdere voorzieningen tegelijk gebruik maakt. Mensen die een beroep moeten doen op de Participatiewet waarderen hun financiële situatie met een cijfer tussen de 5 en 6. Dat blijkt des te belangrijker te zijn omdat ‘voldoende inkomen’ als belangrijkste voorwaarde voor subjectief levensgeluk uit de bus komt, gevolgd door ‘gaan en staan’ waar men wil.” (bron: www.binnenlandsbestuur.nl 4 december 2018).

NRC heeft een podcast gemaakt om te laten zien en ervaren hoe het is om arm in Nederland te zijn. Hoe voelt het om in Nederland te moeten rondkomen van 35 euro per week? Waar vind je dan steun? Welke vooroordelen krijg je over je heen? En wat betekent het voor je sociale leven? Zes mensen gaan in gesprek over armoede. Kijk dat filmpje hier.

Verder loont werken niet altijd. De laatste 40 jaar zijn de gemiddelde lonen en uitkeringen niet of nauwelijks gestegen, waardoor de armoede groeit. Een grote groep mensen wordt steeds armer, hoe hard ze ook werken en hoe ze ook hun best doen om werk te krijgen, te vinden en te houden. Niet iedereen weet dat betaald werk hebben niet betekent dat je normaal kunt meedoen, want je krijgt te maken met een armoedeval. Toeslagen vervallen namelijk of worden minder. Wat is een armoedeval. Kijk naar Tros Radar Extra voor uitleg hierover.