Kijktip: Tegenlicht over het basisinkomen

De CRR is al jaren voorstander van het basisinkomen; een oplossing voor de toenemende armoede, en maatschappelijke en financiële uitsluiting van grote groepen mensen. Niet alleen bijstandsgerechtigden hebben het financieel zwaar, maar de laatste jaren is ook de groep werkende armen enorm toegenomen.

Betaald werk is niet altijd een weg uit de armoede. Wetenschappelijk onderzoek toont onomstotelijk aan dat werken meestal niet leidt tot rijkdom, welstand of financiële zelfstandigheid en onafhankelijkheid. De laatste 40 jaren zijn de lonen nauwelijks gestegen, terwijl de kosten voor de eerste levensbehoeften wel zijn gestegen. Daarbij is veel werk, dat voorheen werd betaald en waarvan je normaal kon leven, onbetaald geworden en wordt dus door vele toegewijde en deskundige vrijwilligers gedaan. Maar, de primaire levensbehoeften moeten wél betaald worden. Geen enkele bakker of slager zal de toegewijde vrijwilliger gratis boodschappen in zijn winkel laten doen omdat die vrijwilliger zo goed bezig is; de bakker en de slager moeten ook leven en willen betaald worden voor hun werk – net als ieder ander mens!

Het basisinkomen is een oplossing om iedereen een gelijke start en kans te geven in deze maatschappij. Kijk op zondag 25 november om 21.05 op NPO2 naar VPRO’s Tegenlicht over het idee van historicus Rutger Bregman over het basisinkomen.